De ‘scheidingsatlas’, wat is dat?
TNO ontwikkelt de ‘Scheidingsatlas’
Dat kinderen enorm te lijden hebben onder de scheiding van hun ouders is voor iedereen een bekend gegeven. Een scheiding kan een van de meest traumatische gebeurtenissen zijn in het leven van een kind. Nu is uit onderzoek gebleken dat kinderen van gescheiden ouders zelf ook vaak slechter presteren, een grotere kans hebben om in de problemen te raken en later zelf ook vaker scheiden.
In het Algemeen Dagblad van dinsdag 10 april j.l. las ik een artikel over deze problematiek voor kinderen na een scheiding en de rol die ouders hierin spelen. De schade die een scheiding bij kinderen kan aanrichten is te beperken als vader en moeder hun verantwoordelijkheid pakken en zorgen dat de kinderen niet meegesleept worden in hun conflicten. Ouders zijn zich hiervan vaak wel bewust maar in de praktijk blijkt het vaak moeilijk om dit voor elkaar te boksen, je bent tenslotte niet voor niets van elkaar gescheiden.
Bij een echtscheiding is het de bedoeling dat ouders afscheid van elkaar nemen als partner en samen als ‘collega’ ouders verder gaan. Dit klinkt een stuk makkelijker dan dat het is. In mijn praktijk maak ik het vaak genoeg mee dat ouders elkaar voor alles en nog wat uitmaken en elkaar dingen blijven verwijten die niet meer aan de orde zouden moeten zijn omdat ze uit elkaar zijn/gaan. Het doorbeken van deze lijn blijkt moeilijk.
Ouders kunnen na een scheiding elkaar het best gaan zien als collega’s. Een collega hoef je niet aardig te vinden maar je gaat wel op een fatsoenlijke en zakelijke manier met elkaar om waardoor samenwerken niet voor problemen hoeft te zorgen. Het AD noemt hierbij als handvatten; korte zakelijke emails, heldere afspraken en vooral geen persoonlijke boodschappen.
Om ouders hier een handje bij te helpen heeft TNO de ‘Scheidingsatlas’ ontwikkeld. Deze training voor ouders is er in twee varianten; een online training en een groepsprogramma van twee bijeenkomsten. Ouders leren tijdens deze training om een manier van samenwerken te vinden zodat er minder discussie ontstaat. Er wordt bij deze training onderscheid gemaakt tussen coöperatief ouderschap en parallel ouderschap.
Bij coöperatief ouderschap (het woord zegt het al) is er sprake van het vooropstellen van de behoefte van de kinderen en daarover kunnen overleggen met elkaar. Het kind zal zo buiten de meningsverschillen worden gehouden. Coöperatief ouderschap zal echter niet op alle vlakken mogelijk zijn.
Parallel ouderschap kan voor sommige onderdelen beter uitpakken. Bij parallel ouderschap moet je denken aan de manier zoals collega’s met elkaar omgaan, kort en bondig maar vooral zakelijk. Bij parallel ouderschap zullen persoonlijke boodschappen buiten beschouwing worden gelaten. Het mooie van deze twee manieren van ouderschap is dat ze naast elkaar gebruikt kunnen worden. Op sommige vlakken kunnen ouders wel samenwerken en bij sommige onderwerpen is het beter om het contact strikt zakelijk te houden.
In de training van TNO leren ouders te begrijpen wat hun kind voelt. Ouders gaan in deze training zelf ervaren hoe het is om tussen twee partijen in te zitten. Ook leren ouders wat ze voor zichzelf kunnen doen, dat is ook heel bepalend voor het welzijn van de kinderen. Dus met andere woorden: ‘durf ook om hulp te vragen’
Voor meer informatie ga naar TNO.nl/atlas of bel me voor meer informatie. Nog even een leuk puntje van aandacht; de training is geheel gratis!
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!